Wist u dat....

…. de internettende mens gemiddeld 27 accounts met een wachtwoord gebruikt? (bron: NRC 13 juni 2016). Alleen dit aantal vormt één van de verklaringen voor de achterblijvende digitalisering van het berichtenverkeer in meerdere sectoren, zoals verzekeraars, zorgverzekeraars, pensioenen, e.d. Stel je voor je hebt 27 brievenbussen (accounts/berichtenboxen) aan de gevel van je huis. Conform de waarschuwingen van vooral financiële instellingen heb je uit veiligheidsoverwegingen voor iedere brievenbus een apart sleuteltje. Voor enkele brievenbussen (bijv. je bank) gebruik je het sleuteltje vaak, want daar zitten regelmatig berichten in. Dat sleuteltje heb je dus wel bij de hand (je onthoudt het wachtwoord).

Bij meerdere brievenbussen komt er 1 of 2 keer per jaar een bericht binnen (prolongatie van je polis, uniform pensioen overzicht, e.d.). Je krijgt dat keurig met een notificatie gemeld via één van je algemeen toegankelijke brievenbussen (email, sms, etc.). Voor die één of twee berichten moet je dan op zoek naar het specifieke brievenbussleuteltje. Tja waar ligt het? Welke sleutel was het ook al weer? Je hebt het wachtwoord niet onthouden of moet het weer opzoeken op je “geheime lijstje met wachtwoorden”. Wat een gedoe! Dan maar weer de procedure door om een nieuw wachtwoord aan te vragen of nog slimmer: doe het maar weer gewoon per ouderwetse post. Het is in dit licht te verwachten dat alle berichtenverkeer met een lage berichtfrequentie nog lange tijd via de fysieke brievenbus zal verlopen.

Kanttekening 1: Veel mensen kiezen voor gemak boven veiligheid en gebruiken overal hetzelfde wachtwoord met alle risico’s van dien.

Kanttekening 2: Volgens de Algemene Rekenkamer beheersen 2,5 miljoen mensen in Nederland de taal onvoldoende. Dit aantal zal slechts met de grootste moeite kunnen worden teruggedrongen (bron: NRC 21 april 2016). Hier is m.b.t. het digitaal berichtenverkeer weinig te verwachten én ook via het conventionele berichtenverkeer (per post) is het niet op te lossen.

Plaats nieuwe reactie